Krevety se salátem z čočky a pórku
Suroviny
- 50 g Baby špenát
- 400 g Čočka sterilovaná
- 750 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Pórek
- 8 ks Krevety tygří - loupané
- 3 špetka Pepř bílý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Limetková šťáva
- 0.5 polévková lžíce Majoránka čerstvá
- 1 polévková lžíce Limetková kůra
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 933 kcal
- Sacharidy 184 g
- Tuky 4 g
- Sodík 1532 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 183 g
- Cholesterol 8.4 mg
- Draslík 3085.3 mg
- Vláknina 92216.8 mg
- Vitamín A 92216.8 mg
- Vitamín B6 2.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 191 mg
- Vitamín E 6.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kvalitní syrové a vyloupané krevety dobře omyjeme a necháme v sítu odkapat. Očištěný a omytý pórek nakrájíme na 3-4cm kousky. Z chemicky neošetřené limetky nastrouháme 1 lžíci kůry. Do hrnce s vroucí vodou a sítem (pařáčku) položíme kousky pórku a pod pokličkou je vaříme v páře 6 minut. Pak k pórku přidáme krevety, posypeme je nastrouhanou limetkovou kůrou a společně pod pokličkou vaříme dalších 6 minut.
-
2
Konzervovanou čočku scedíme z nálevu a odkapanou ji vyklopíme do mísy. K čočce přidáme lžíci štávy, vymačkané z jedné limetky. Omyjeme listy baby špenátu, snítku čerstvé majoránky a petrželky. Špenátové listy trochu roztrháme prsty a drobné lístky bylinek pokrájíme nadrobno. Vše přidáme k čočce. Směs podle chuti osolíme a dochutíme čerstvě pomletým pepřem.
-
3
Z pařáčku vyjmeme krevety a odložíme je na větší talíř. K čočce přidáme pórek a rozpůlené černé olivy (bez pecek) a znovu vše promícháme.
-
4
Čočkový salát rozdělíme na 4 talíře, na salát poklademe uvařené krevety, pokapeme je šťávou, která se vytvořila ze salátu a servírujeme.