Scampi po katalánsku
Suroviny
- 100 g Cibule
- 6 g Máslo čerstvé
- 6 g Olej olivový
- 250 g Rýže loupaná
- 60 g Šunka dušená
- 8 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 40 g Petržel - nať
- 80 g Žampiony čerstvé
- 20 g Bazalka
- 250 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 150 g Paprika červená
- 15 g Tymián čerstvý
- 400 g Scampi
- 50 ml Víno bílé
- 500 ml Vývar zeleninový
- 1 špetka Šafrán
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 24 g
- Sodík 2202 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 71 g
- Cholesterol 256.6 mg
- Draslík 718.8 mg
- Vláknina 12061 mg
- Vitamín A 12061 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 89.3 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli rozkrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, papriku zbavíme jádřince, nakrájíme na proužky, žampiony na plátky, šunku na malé kostičky, rajčata scedíme, bazalku a petrželku s lístky tymiánu posekáme na jemno.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme polovinu cibule, papriku, osmahneme, přidáme rýži, orestujeme, zalijeme vývarem, podle chuti osolíme, opepříme, přidáme špetku šafránu, zakryjeme pokličkou a dusíme do měkka.
-
3
V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme zbylou cibuli, šunku a osmahneme. Přiložíme scampi, orestujeme, přidáme žampiony, podlijeme vínem a dusíme, až se víno téměř odpaří. Ochutíme česnekem, tymiánem, bazalkou, přimícháme rajčata a dusíme, až se vyvaří veškerá tekutina.
-
4
Rýži z hrnce upravíme na talíře, doplníme směsí z pánve a podáváme posypané petrželkou.