Zapečení humři po švédsku
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 10 g Máslo čerstvé
- 50 g Sýr Čedar
- 50 g Sýr Čedar
- 400 g Humr
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Bobkový list
- 2 ks Nové koření celé
- 20 ks Pepř černý celý
- 1 ks Limetka
- 2 špetka Pepř cayenský
- 2 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 4 dl Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 45 g
- Sodík 1256 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 366.9 mg
- Draslík 365.7 mg
- Vláknina 1556 mg
- Vitamín A 1556 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dva čerstvé humry dobře očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Připravíme rybí várku: do hrnce nalijeme 2 l vody, 4 dl octa, přidáme 1 lžíce soli, 2 lžíce cukru, 20 kuliček celého pepře, 20 kuliček nového koření, 3 bobkové listy a 2 lžíce čerstvého kopru. Vodu přivedme do varu a vaříme asi 8 minut. Kopr vyjmeme, postupně vkládáme do vroucí vody humry. Hrnec přikryjeme pokličkou, vaříme je 6 - 8 minut. Humry necháme vychladnout, poté z nich obereme maso, pokrájíme na kousky a dáme do misky z varného skla. 100 g tvrdého sýra nastrouháme a odložíme do misky. Petrželku kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme. Omytou a osušenou limetku rozkrájíme na osminky.
-
2
V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme 1 dl vychladlého vývaru, 1 dl smetany a vymícháme hladkou kašičku. Pánev odstavíme z plotny, k jíšce přidáme žloutky, nastrouhaný sýr (50 g), sůl a pepř. Dobře směs promícháme a zlehka zapracujeme humří maso.
-
3
Misky směsí naplněme, na každou misku položíme plátek másla (50 g), posypeme zbývajícím sýrem a vložíme do předehřáté trouby zapéct do zlatova. Pečeme při 200°C - 220°C přibližně 10 až 15 minut.
-
4
Misky s humrem a sýrem posypeme petrželkou, ozdobíme limetkou a podáváme.