Krevetková omáčka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 200 g Krevety tygří
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 dl Vývar rybí
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 403 kcal
  • Sacharidy 3 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 835 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 85 mg
  • Draslík 67.5 mg
  • Vláknina 182.3 mg
  • Vitamín A 182.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hluboce zmražené loupané krevetky dáme do chladničky a necháme je přes noc rozmrazit. Druhý den krevetky důkladně očistíme, odstraníme jim černé střívko a omyjeme je pod tekoucí vodou. Krevetky promyjeme a oloupeme je, až když jsou polorozmrazené (jde to takto lépe).

  • 2

    Do hrnce dáme 1.5 l vody s 1 lžící soli. Jakmile přivedeme vodu k varu, vložíme do ní krevetky a ihned zmírníme teplotu. Když se voda začne vařit, podle velikosti vaříme krevety takto: malé a střední krevetky vaříme přibližně 3-4 minuty. (Velké krevety vaříme 5-8 minut a obří krevety 7-8 minut.)

  • 3

    Když se barva schránek změní na příjemně mléčně růžovou barvu, krevety jsou uvařené. Na zkoušku 1 krevetu rozkrojíme a tak zkontrolujeme, jestli jsou krevety uvařené. Vyjmeme je a necháme v sítu okapat.

  • 4

    V hrnci si rozpustíme máslo (50 g), přimícháme mouku a usmažíme si světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studený rybí vývar, při mírné teplotě jíšku šleháme metličkou a povaříme ji za častého míchání asi 15-20 minut. Přidáme smetanu, krevetky pokrájíme na menší kousky, vložíme je do omáčky a krátce povaříme.

  • 5

    Podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme čerstvé máslo (50 g) a podáváme.

Komentáře k receptu