Gratinované slávky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 569 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 40 g
- Sodík 842 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 112.5 mg
- Draslík 579.3 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 560.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z lastur malým nožem seškrábeme všechny nečistoty, pak je kartáčkem vypereme ve studené vodě, narovnáme do kastrolu, zalijeme vínem a vodou, osolíme, zakryjeme, 5 minut prudce vaříme. Uvařené mušle vyjmeme ze skořápek a klademe je na ubrousek.
-
2
Lastury osušíme, vrátíme do nich vařené slávky, narovnáme na dno zapékací misky.
-
3
Do kastrolku dáme rozehřát 50 g másla, přidáme mouku, zamícháme, zalijeme horkým mlékem, rozšleháme metlou a na mírném ohni necháme „táhnout“. Po 20 minutách zašleháme druhou polovinu másla a strouhaný sýr.
-
4
Omáčkou zalijeme mušle v zapékací misce a 5 minut gratinujeme.