Humr Americane
Suroviny
- 400 g Rýže dušená
- 800 g Humr
- 120 g Máslo čerstvé
- 200 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Mrkev kořen
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 5 polévková lžíce Koňak
- 6 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 747 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 123 g
- Sodík 823 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 596.2 mg
- Draslík 1076.7 mg
- Vláknina 5936.5 mg
- Vitamín A 5936.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Humry usmrtíme bodnutím nožem za hlavu, poté je opereme a nasekáme i s klepety na kusy, velké přibližně 3 cm.
-
2
Mrkev i šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno, rajčata spaříme, oloupeme, vymačkáme a rozkrájíme na kousky. Ve vodě se lžičkou soli uvaříme rýži.
-
3
Na hluboké pánvi rozpálíme olej, kousky humra v něm přibližně 10 minut opékáme. Přidáme mrkev a šalotku, zamícháme, dalších 5 minut pečeme. Zalijeme koňakem a oflambujeme.
-
4
Potom zalijeme suchým bílým vínem, osolíme, opepříme, přidáme rajčata s rajčatovým protlakem, přilijeme 3 lžíce vody, zaklopíme pokličkou a vaříme 25 minut.
-
5
Z omáčky vyjmeme kousky humra, maso vybereme z krunýřů, v malé nádobě je udržujeme v teple.
-
6
Šťávu vyvaříme téměř nasucho a necháme vychladnout. Poté do něj přidáme žloutky a 3 lžíce studené vody, v horké vodní lázni (cca 85°C) stále metlou šleháme až do husté pěny. Pro zvýraznění chuti můžeme do žloutků přidat i měkké vnitřnosti z humra (kromě žaludku), pokrm má pak výraznější chuť. Odstavíme a zašleháme teplé rozpuštěné máslo.
-
7
Omáčku přecedíme přímo na humří maso.
-
8
Podáváme s rýží.