Vařená čočka s grilovanými mušlemi a krevetami pro alergiky na vejce, ořechy a lepek
Suroviny
- 3 g Máslo čerstvé
- 200 g Čočka červená
- 50 g Koriandr čerstvý
- 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 1 ks Cibule
- 12 ks Krevety tygří - loupané
- 0.5 ks Chilli paprička
- 12 ks Hřebenatka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 3 polévková lžíce Chilli omáčka
- 1 polévková lžíce Zázvor nakládaný
- 3 polévková lžíce Olej kukuřičný
- 3 polévková lžíce Limetková šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 357 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 8 g
- Sodík 277 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 45.3 mg
- Draslík 854.5 mg
- Vláknina 12864 mg
- Vitamín A 12864 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.1 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a osušíme mušle hřebenatky. V misce smícháme chilli omáčku a limetkovou šťávu. Vložíme do ní krevety, 30 minut je marinujeme.
-
2
Oloupeme cibuli i česnek, nasekáme nadrobno, zázvor pokrájíme na malé kousíčky.
-
3
Připravíme kastrol, ve kterém zahřejeme máslo. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli, česnek, zázvor a opékáme, dokud nezměknou. Přisypeme kmín, chilli, cayenský pepř a ještě minutu smažíme. Neustále mícháme.
-
4
Přidáme do kastrolu čočku a zalijeme vodou. Počkáme, dokud čočka nepřijde k varu, poté ztlumíme oheň a vaříme asi 25 minut, čočka musí být měkká, ale nesmí být rozvařená. Mícháme.
-
5
Odstavíme, přidáme citronovou šťávu, smetanu, osolíme a opepříme. Vložíme do misky a necháme na teplém místě.
-
6
Připravíme gril a zahřejeme ho.
-
7
Mušle hřebenatky rozkrojíme na dva kusy (jsou-li větší), menší ponecháme vcelku. Potřeme je kukuřičným olejem.
-
8
Z každé strany grilujeme krevety, vytažené z marinády, po přibližně dvě minuty, mušle asi 30 sekund z každé strany.
-
9
Čočku ozdobíme nakrájenou chilli papričkou a lístky koriandru. Podáváme společně s grilovanými mušlemi hřebenatkami a krevetami.