Slepice zadělávaná v hrášku a na krevetách
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Hrášek
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 150 g Krevety tygří - loupané
- 100 g Petržel kořen
- 500 ml Mléko polotučné
- 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Hřebíček
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 17 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Libeček
- 3 polévková lžíce Vývar slepičí
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 741 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 27 g
- Sodík 483 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 266.7 mg
- Draslík 687.3 mg
- Vláknina 14088.4 mg
- Vitamín A 14088.4 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bešamelová omáčka [2846]:
-
2
Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. Vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, následně cibuli vyjmeme.
-
3
Můžeme omáčku ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.
-
5
Slepičí bujón [28675]:
-
6
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek opláchneme, pokrájíme na menší kousky, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína, přidáme libeček, petrželovou i celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, následně hned snížíme teplotu, polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
7
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.
-
9
Do kastrolu vložíme máslo. Cibuli oloupeme, nasekáme na kostičky, vložíme do kastrolu a necháme zesklovatět. Poté přidáme hrášek a 3 lžíce slepičího bujónu, dusíme ještě přibližně 5 minut. Následně přilijeme bešamelovou omáčku, vmícháme krevety a na kousky nakrájené maso z uvařené slepice.
-
10
V misce ve smetaně rozšleháme žloutky, vmícháme je do omáčky. Omáčku už jenom prohřejeme, ale nevaříme. Podáváme posypané na jemno nasekaným koprem.