Salát z langust s čekankou
Suroviny
- 50 g Petržel - nať
- 500 g Langusta
- 125 ml Víno bílé
- 250 ml Voda pitná
- 125 ml Olej z pšeničných klíčků
- 1 kávová lžička Hořčice
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Šalotka
- 5 ks Pepř černý celý
- 3 ks Čekanka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Kečup
- 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 1 polévková lžíce Martell cognac
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 672 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 50 g
- Sodík 287 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 427.3 mg
- Draslík 933.6 mg
- Vláknina 4835 mg
- Vitamín A 4835 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.9 mg
- Vitamín E 6.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si majonézu: Do misky vlijeme žloutky, přidáme hořčici, osolíme a opepříme, přilijeme citronovou šťávu. Kuchyňským robotem s metlami ušleháme dohladka. Potom po troškách postupně přiléváme olej z pšeničných klíčků a zašleháváme ho do hmoty. Šleháme, až vznikne hustý krém. Všleháme ještě koňak, kečup, pomerančovou šťávu a smetanu. Do majonézy vmícháme ještě nadrobno nasekanou petrželku.
-
2
Salát: Do hrnce vlijeme bílé víno a vodu. Oloupeme šalotku a nasekáme ji nadrobno. Do směsi vody s vínem vložíme bobkový list a langusty a 10 minut pomalu vaříme.
-
3
Čekanku omyjeme a rozebereme na jednotlivé listy. Několik větších listů si odložíme stranou, zbytek pokrájíme na nudličky. Velké listy rozložíme na míse.
-
4
Langusty vyloupeme z krunýřů a rozložíme je na čekankové listy. Osolíme a opepříme langusty, pak je přelijeme hotovou majonézou a podáváme.