Polévka z mušlí po americku
Suroviny
- 50 g Anglická slanina
- 50 g Petržel - nať
- 500 g Mušle slávky
- 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Paprika červená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 l Voda pitná
- 1 l Vývar z mušlí
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 302 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 18 g
- Sodík 1710 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 148.6 mg
- Draslík 789.8 mg
- Vláknina 4668 mg
- Vitamín A 4668 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 65.1 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mušle dobře omyjeme, použijeme na lastury i kartáček, a necháme okapat. Vyřadíme pootevřené mušle.
-
2
Oloupeme cibuli a oškrábeme bramboru. Červenou papriku omyjeme a rozřízneme napůl. Odstraníme bílé žebroví s jadérky a pokrájíme papriku na menší kostičky. Cibuli nasekáme nadrobno. Slaninu pokrájíme na menší kousky.
-
3
Do kastrolu vlijeme olej a rozpálíme. Vhodíme na něj slaninu a necháme ji, dokud nezesklovatí. Přidáme cibuli a papriku a orestujeme, dokud se nerozvoní. Pak přilijeme do kastrolu vývar z mušlí, osolíme a opepříme. Vaříme 20 minut.
-
4
Připravíme hrnec, do kterého vlijeme vodu a vložíme do něj pařák. Na něj poskládáme zavřené mušle. Vaříme v páře, dokud se neotevřou. Ty, které se během vaření neotevřely, vyřadíme, jsou zkažené. Z otevřených mušlí vidličkou opatrně vybereme maso.
-
5
Vroucí vodou spaříme rajčata, odstraníme z nich slupku a rozkrájíme je na poloviny. Oddělíme z nich semínka. Rajčatovou dužinu pokrájíme na menší kostičky, které pět minut před koncem vaření polévky vsypeme do kastrolu.
-
6
V misce rozmícháme smetanu, žloutek a citronovou šťávu. Vlijeme do vývaru, který potom hned sundáme z plotny a vsypeme do něho maso z mušlí.
-
7
Polévku rozdělíme do talířů a posypeme nasekanou petrželkou.