Špagety alla chitarra
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 600 g Mušle svatojakubské
- 100 g Rajčata Cherry
- 500 g Špagety
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bazalka
- 1 ks Celer řapíkatý
- 2 stroužek Česnek
- 5 l Voda pitná
- 1 dl Olej olivový
- 2 dl Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1138 kcal
- Sacharidy 119 g
- Tuky 141 g
- Sodík 771 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 57 mg
- Draslík 613.8 mg
- Vláknina 9748.8 mg
- Vitamín A 9748.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.6 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mušle očistíme a v pánvi na rozehřátém oleji orestujeme. Podlijeme vínem, vodou a pod poklici dusíme tak dlouho, až se otevřou. Hotové mušle vyloupneme a připravený vývar scedíme.
-
2
Špagety uvaříme podle návodu na sáčku, scedíme je a necháme stranou.
-
3
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Mrkev a celer očistíme, nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu dáme do pánve na rozehřátý olej, přidáme vyloupané mušle, zalijeme vývarem z mušlí a povaříme doměkka.
-
4
Potom vmícháme uvařené a scezené špagety. Do směsi přidáme na poloviny nakrájená rajčata, vymačkáme šťávu z citrónu, vložíme kousky másla. Podle chuti osolíme, opepříme a vmícháme také lístky bazalky. Vše dobře prohřejeme.
-
5
Hotové špagety rozdělíme na talíře a podáváme.