Krevety se sladko pálivou omáčkou
Suroviny
- 20 g Zázvor celý
- 100 g Rýže zelená
- 12 ml Omáčka sójová
- 60 ml Víno rýžové čínské
- 20 ml Omáčka ústřicová
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Vejce slepičí
- 10 ks Bazalka
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Cibule červená
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Voda pitná
- 0.4 dl Olej slunečnicový
- 1 kg Krevety tygří - loupané
- 9 polévková lžíce Med včelí
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.02 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1035 kcal
- Sacharidy 120 g
- Tuky 35 g
- Sodík 1209 mg
- Bílkoviny 125 g
- Uhlovodany 90 g
- Cholesterol 647.7 mg
- Draslík 330 mg
- Vláknina 6834 mg
- Vitamín A 6834 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.7 mg
- Vitamín E 9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Krevety vyloupneme, necháme jim ocasy a dáme do misky. Posypeme je solí, pepřem, rozdrceným česnekem, vše dobře promícháme a dáme na 20 minut do lednice.
-
2
Příprava omáčky: Cibuli oloupeme a spolu se zázvorem a chilli papričkou nakrájíme na malé kousky, které v pánvi na rozpáleném oleji restujeme asi 1 minutu. Přilijeme sójovou omáčku, rýžové víno, ústřicovou omáčku a vmícháme včelí med. Suroviny povaříme opět 2 minuty. Těsně před dokončením vaření dáme do pánve nakrájené listy bazalky, zamícháme a sladko pálivou omáčku ihned stáhneme z ohně. Necháme stranou a udržujeme teplou do dalšího použití.
-
3
Těstíčko na obalování: Do misky rozklepneme vejce, přidáme mouku, přilijeme vodu a dobře rozkvedláme.
-
4
Vezmeme krevety, obalíme je v připraveném těstíčku, potom ještě v zelené rýži. Do pánve nalijeme větší množství oleje, rozpálíme ho a obalené krevety smažíme po každé straně asi tak 2 minuty. Krevety musejí byt ponořené v rozpáleném oleji, aby se dobře dozlatova osmažily.
-
5
Křupavé krevety rozdělíme podle porcí na jednotlivé talíře. Ke každé porci přidáme teplou sladko pálivou omáčku a hotové jídlo servírujeme.