Svatojakubské mušle s červeným kaviárem
Suroviny
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Limetka
- 12 ks Mušle svatojakubské
- 2 stroužek Česnek
- 0.4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Víno bílé
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Gin
- 4 polévková lžíce Kaviár
- 0.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 267 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 13 g
- Sodík 1113 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 198 mg
- Draslík 433.7 mg
- Vláknina 4914.5 mg
- Vitamín A 4914.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé mušle pořádně kartáčkem vyčistíme a omyjeme pod tekoucí vodou.
-
2
Delším nožem otevřeme otvor do schránky, po povrchu ploché části tělíčko odřízneme od úchytu, které nám tak zůstane ve vypouklé části schránky a pomocí prstu je vyjmeme, dobře promyjeme (hlavně od písku) a odstraníme případné řasy. Oranžový jazýček zmáčkneme a ostrým nožem odřežeme černou část a střívko. Potom mušle znovu omyjeme a osušíme. Lastury znovu dobře omyjeme v horké vodě a osušíme. Použijeme je k servírování místo misky.
-
3
Mušle vložíme do misky, zalijeme je sójovou světlou omáčkou a ginem. Necháme je marinovat 10-15 minut. Mezitím omyjeme a osušíme limetky a pokrájíme je na osminky. Čerstvé lístky kopru omyjeme a odložíme na ozdobu.
-
4
V pánvi si rozpálíme olej s máslem, přidáme drobně posekaný česnek, který krátce orestujeme. Přidáme tělíčka mušlí, osolíme je, pokapeme citrónovou šťávou a podlijeme bílým vínem. Promícháme, restujeme je 2 minuty, pak je dusíme pod pokličkou 6-8 minut.
-
5
Hotové mušle dáme na čisté lastury, ozdobíme plátky limetky, kopru, kopečkem červeného kaviáru a servírujeme.