Krevetové cappuccino
Suroviny
- 50 g Cibule
- 80 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Olej olivový
- 10 g Olej olivový
- 140 g Rajčata
- 10 g Sůl
- 5 g Nové koření celé
- 500 g Vývar drůbeží
- 0.5 g Pepř černý celý
- 20 g Citronová šťáva
- 65 g Karotka
- 5 g Pepř bílý
- 350 g Krevety tygří
- 300 ml Mléko polotučné
- 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 140 ml Víno bílé
- 1.5 ks Bobkový list
- 1 l Voda pitná
- 0.75 kg Kuřecí skelety
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 251 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 14 g
- Sodík 555 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 21.4 mg
- Draslík 83.4 mg
- Vláknina 1745 mg
- Vitamín A 1745 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozehřejeme máslo, zasypeme hladkou moukou a rozšleháme na jemnou jíšku. Zalijeme ji 500 g studeného kuřecího základu Ambiente (vývar drůbeží) a za stálého míchání uvedeme do varu. Dobře provaříme, osolíme, okořeníme mletým bílým pepřem a přecedíme do druhého hrnce, do kterého jsme předtím prolisovali rajčata San Marzano.
-
2
Na pánvi ohřejeme olivový olej a na něm krátce opečeme koktejlové krevetky. Opečené krevetky z pánve vyjmeme, na chvíli odložíme, na pánev vlijeme bílé víno s citronovou šťávou a necháme zredukovat. Pánev sejmeme z ohně a vrátíme do ní krevetky.
-
3
Na 70 °C ohřejeme mléko, polévkový základ převaříme a mlékem zředíme. Přidáme krevetky i se šťávou, zjemníme šlehačkou a polévku dále již nevaříme, aby se nesrazila.
-
4
Ve šlehači ušleháme z mléka ohřátého na 65 °C pěnu.
-
5
Polévku nalijeme do šálků na cappuccino, navrch ozdobíme mléčnou pěnou a servírujeme.
-
6
Kuřecí základ Ambiente [47000]:
-
7
Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky.
-
8
Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
-
9
Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.
-
10
Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je.
-
11
Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový.