Špenátová polévka Ambiente
Suroviny
- 600 g Celer bulvový
- 50 g Cibule
- 400 g Cibule
- 120 g Máslo čerstvé
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 90 g Olej olivový
- 400 g Pórek
- 150 g Krevety tygří - loupané
- 10 g Sůl
- 20 g Česnek
- 20 g Nové koření celé
- 200 g Celer řapíkatý
- 400 g Špenát listový čerstvý
- 20 g Pepř černý celý
- 20 g Tymián čerstvý
- 1000 g Karotka
- 900 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1.2 l Mléko plnotučné
- 4 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 676 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 53 g
- Sodík 592 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 141.2 mg
- Draslík 955.2 mg
- Vláknina 15836 mg
- Vitamín A 15836 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.8 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 761 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém hrnci na másle orestujeme vyloupané očištěné krevetky a odložíme je stranou. Oloupeme cibulku a česnek, česnek pokrájíme na tenké plátky, cibulku nadrobno nakrájíme.
-
2
V hrnci na olivovém oleji necháme zesklovatět česnek s cibulkou, přisypeme mouku a dobře rozmícháme dohladka, aby se nenadělaly hrudky. Zalijeme studeným mlékem a 2 litry zeleninového základu Ambiente (zeleninový vývar), vše dobře provaříme alespoň půl hodiny a nakonec zjemníme smetanou.
-
3
Do uvařené směsi přidáme dobře opraný a stopek zbavený listový špenát, osolíme, dohladka rozmixujeme a přes jemný cedník přecedíme na restované krevety.
-
4
Servírujeme s bílým opečeným chlebem.
-
6
Zeleninový základ Ambiente [47025]:
-
7
Karotky, celerové bulvy a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce. Přidáme stonky řapíkatého celeru, zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření a tymián. Pomalu přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
-
8
Po jedné hodině přidáme nakrájený pórek a „táhneme“ další hodinu.
-
9
Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.