Špenátová polévka Ambiente

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 600 g Celer bulvový
  • 50 g Cibule
  • 400 g Cibule
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 90 g Olej olivový
  • 400 g Pórek
  • 150 g Krevety tygří - loupané
  • 10 g Sůl
  • 20 g Česnek
  • 20 g Nové koření celé
  • 200 g Celer řapíkatý
  • 400 g Špenát listový čerstvý
  • 20 g Pepř černý celý
  • 20 g Tymián čerstvý
  • 1000 g Karotka
  • 900 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.2 l Mléko plnotučné
  • 4 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 676 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 592 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 141.2 mg
  • Draslík 955.2 mg
  • Vláknina 15836 mg
  • Vitamín A 15836 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.8 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 761 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve velkém hrnci na másle orestujeme vyloupané očištěné krevetky a odložíme je stranou. Oloupeme cibulku a česnek, česnek pokrájíme na tenké plátky, cibulku nadrobno nakrájíme.

  • 2

    V hrnci na olivovém oleji necháme zesklovatět česnek s cibulkou, přisypeme mouku a dobře rozmícháme dohladka, aby se nenadělaly hrudky. Zalijeme studeným mlékem a 2 litry zeleninového základu Ambiente (zeleninový vývar), vše dobře provaříme alespoň půl hodiny a nakonec zjemníme smetanou.

  • 3

    Do uvařené směsi přidáme dobře opraný a stopek zbavený listový špenát, osolíme, dohladka rozmixujeme a přes jemný cedník přecedíme na restované krevety.

  • 4

    Servírujeme s bílým opečeným chlebem.

  • 6

    Zeleninový základ Ambiente [47025]:

  • 7

    Karotky, celerové bulvy a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce. Přidáme stonky řapíkatého celeru, zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření a tymián. Pomalu přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.

  • 8

    Po jedné hodině přidáme nakrájený pórek a „táhneme“ další hodinu.

  • 9

    Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.

Komentáře k receptu