Zapékané slávky se žloutkovým krémem
Suroviny
- 150 g Karotka
- 120 g Celer řapíkatý
- 80 g Pastinák
- 180 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 ks Citrony
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř citronový
- 1 l Voda pitná
- 3 dl Víno bílé
- 7 dl Voda pitná
- 1.5 kg Mušle slávky
- 3 polévková lžíce Olej sezamový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Sýr Gouda 45%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 978 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 65 g
- Sodík 1683 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 724.6 mg
- Draslík 1602.7 mg
- Vláknina 9930.1 mg
- Vitamín A 9930.1 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 76.1 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 66.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé slávky důkladně kartáčem očistíme, pod tekoucí vodou důkladně omyjeme a pak jim odstraníme tykadla. Omyjeme a osušíme citrón a nakrájíme ho na čtvrtky.
-
2
V hrnci přivedeme k varu 3 dl bílého vína s 1 dl vody a 1 lžičkou soli. Slávky zprudka vaříme 2 minuty, poté je vyjmeme, neotevřené škeble vyhodíme.
-
3
Očistíme a omyjeme karotku, řapíkatý celer, pastinák. Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. Petrželku a listy řapíkatého celeru odložíme na ozdobu.
-
4
V druhém hrnci přivedeme k varu 7 dl vody s 0.5 lžičkou soli. Když přijde k varu, dáme do ní pokrájenou kořenovou zeleninu a povaříme ji necelou minutu. Pak scedíme, ochladíme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Vymažeme zapékací mísu olejem, na dno položíme povařenou zeleninu, na ni poklademe poloviny škeblí se slávkami.
-
5
V rendlíku rozpustíme máslo. Do mísy dáme vaječné žloutky a za stálého šlehání přidáme sůl, pepř, citrónovou šťávu a pomalu přidáváme máslo a zašleháváme. Nakonec přimícháme 6 lžic vody ze slávek a jemně nastrouhaný sýr. Každou slávku přelijeme vaječnou omáčkou.
-
6
Slávky pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 °C přibližně 10-15 minut. Zapečené slávky ozdobíme citrónem, natí petrželky, celeru a ihned podáváme.