S omáčkou mořský jazyk
Suroviny
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 600 g Mořský jazyk
- 500 g Krevety tygří
- 100 ml Olej olivový
- 4 kávová lžička Máslo čerstvé
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 3 kávová lžička Pyré rajčatové
- 4 ks Šalotka
- 1 stroužek Česnek
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 8 dl Vývar drůbeží
- 1 dl Sherry brandy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1101 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 50 g
- Sodík 1157 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 112.7 mg
- Draslík 1181 mg
- Vláknina 1467 mg
- Vitamín A 1467 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme, oškrábeme a zbavíme hlavy mořský jazyk. Stáhneme tmavou kůži z oční strany ryby a opláchneme. Rybu osušíme, osolíme, posypeme moukou část se světlou kůží a opečeme kůží dolů, poté otočíme a dopečeme.
-
2
V hrnci rozehřejeme 3/4 másla, přidáme rozetřený česnek, nakrájenou šalotku a opečeme dozlatova. Tygří krevety orestujeme, přidáme brandy, rajčatové pyré, estragon, tymián a povaříme. Kuřecím vývarem zalijeme základ a 25 minut provaříme. Přilijeme smetanu a povaříme. Scedíme a přidáme zbytek másla. Vyšleháme.
-
3
Podáváme s krevetovou omáčkou.