Polévka z ráčků
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 ml Víno červené
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 200 ml Martell cognac
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř cayenský
- 20 ks Rak říční
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cibule
- 1 ks Celer řapíkatý
- 3 ks Bobkový list
- 5 ks Pepř bílý celý
- 1 l Vývar rybí
- 3 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1127 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 131 g
- Sodík 1291 mg
- Bílkoviny 93 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 655 mg
- Draslík 1906.3 mg
- Vláknina 30720.8 mg
- Vitamín A 30720.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.8 mg
- Vitamín E 14.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oddělíme ocásky z uvařených ráčků, vydloubneme ze schránky, zbavíme střívka a dáme zvlášť.
-
2
Schránky z ráčků propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
-
3
Máslo dáme rozpustit do hrnce, přidáme řapíkatý celer, mrkev, cibuli, rajčatový protlak, proprané schránky a pečeme 6 minut. Přilijeme víno, koňak a vyvaříme. Přidáme tymián, rybí vývar, pepř a vaříme 25 minut.
-
4
Polévku račí scedíme do čistého hrnce, přilijeme smetanu a provaříme.
-
5
Na pánvi rozehřejeme trochu másla, prohřejeme račí ocásky a dáme do talíře. Ocásky přelijeme vymixovanou polévkou a ihned podáváme.