Polévka z ráčků

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 200 ml Víno červené
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 ml Martell cognac
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř cayenský
  • 20 ks Rak říční
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 3 ks Bobkový list
  • 5 ks Pepř bílý celý
  • 1 l Vývar rybí
  • 3 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1127 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 131 g
  • Sodík 1291 mg
  • Bílkoviny 93 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 655 mg
  • Draslík 1906.3 mg
  • Vláknina 30720.8 mg
  • Vitamín A 30720.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.8 mg
  • Vitamín E 14.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oddělíme ocásky z uvařených ráčků, vydloubneme ze schránky, zbavíme střívka a dáme zvlášť.

  • 2

    Schránky z ráčků propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.

  • 3

    Máslo dáme rozpustit do hrnce, přidáme řapíkatý celer, mrkev, cibuli, rajčatový protlak, proprané schránky a pečeme 6 minut. Přilijeme víno, koňak a vyvaříme. Přidáme tymián, rybí vývar, pepř a vaříme 25 minut.

  • 4

    Polévku račí scedíme do čistého hrnce, přilijeme smetanu a provaříme.

  • 5

    Na pánvi rozehřejeme trochu másla, prohřejeme račí ocásky a dáme do talíře. Ocásky přelijeme vymixovanou polévkou a ihned podáváme.

Komentáře k receptu