Pečené krekry z jasmínové rýže s krevetovou omáčkou
Suroviny
- 90 g Krevety tygří - loupané
- 150 g Rýže jasmínová
- 400 ml Voda pitná
- 250 ml Kokosové mléko
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Tamarindová pasta
- 1 ks Chilli paprička
- 1 hrst Koriandr čerstvý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Ořechy burské pražené
- 1 polévková lžíce Omáčka rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 201 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 11 g
- Sodík 165 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 15.8 mg
- Draslík 158.1 mg
- Vláknina 5648.5 mg
- Vitamín A 5648.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži nasypeme do síta, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Přemístíme ho většího hrnce, zalijeme vroucí vodou, promícháme, přivedeme k varu a na mírném ohni necháme zvolna vařit cca 15 minut. Musí se nám vstřebat téměř všechna tekutina.
-
2
Poté zmírníme plamen na minimum a pomalu pražíme cca 2 hodiny dokřupava. Když se rýže začne lepit na dno, pokračujeme v restování ještě 5 minut, dokud se koláč nezačne odlepovat od stěn hrnce. Rýži opatrně vyklopíme na plech a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme cca 20 minut dozlatova. Hotový koláč necháme vychladnout.
-
3
Mezitím připravíme omáčku. Česnek nakrájíme nahrubo, korinadrovou nať nasekáme, vařené krevety očistíme, tamarindovou pastu rozmícháme v trošce horké vody, pražené ořechy nasekáme a chilli papričku bez semínek nadrobno nakrájíme. Vše vložíme do mixéru, přidáme zbylé ingredience a rozmixujeme na hladkou pastu. Omáčku přelijeme do misky.
-
4
Rýžový koláč nalámeme na kousky a podáváme s připravenou omáčkou.