Tagliatelle s králíkem a hlemýždi
Suroviny
- 400 g Tagliatelle
- 100 g Máslo bylinkové
- 50 g Olivová pasta černá
- 50 g Máslo čerstvé
- 150 ml Smetana 12% (konzumní)
- 100 ml Vývar telecí
- 1 kávová lžička Sůl
- 16 ks Hlemýždi
- 2 ks Králičí stehna
- 2 ks Králičí prsa
- 4 ks Králičí ledvinky
- 2 ks Játra králičí
- 2 ks Rozmarýn čerstvý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Olej stolní
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 881 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 42 g
- Sodík 273 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 39.9 mg
- Draslík 104.5 mg
- Vláknina 3048.8 mg
- Vitamín A 3048.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 52 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tagliatelle uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat. Ve větší pánvi rozpustíme bylinkové máslo. Oloupeme česnek, rozpůlíme hlemýždě, petrželku omyjeme a najemno nasekáme. Pomocí lisu na česnek česnek prolisujeme k máslu a přidáme hlemýždě. Vše zpěníme, přidáme petrželku a uvařené těstoviny. Přimícháme smetanu, vše necháme projít varem a dochutíme solí, pepřem a odstavíme.
-
2
Předehřejeme troubu na 200ºC.
-
3
Připravíme králičí maso. Omyjeme je a papírovou osuškou osušíme. Na pánvi rozpálíme olej. Stehna důkladně odblaníme, osolíme je a opečeme na rozpáleném oleji spolu se dvěma snítkami čerstvého rozmarýnu. Poté je odstavíme a zhruba na 12 minut vložíme do trouby. Králičí prsa okořeníme pepřem, osolíme a asi po pěti minutách přidáme ke stehnům do trouby. Ledvinky a játra překrojíme napůl, okořeníme a zhruba 3 minuty před dopečením je přidáme do trouby. Upečené maso vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odležet.
-
4
Pro přípravu omáčky použijeme telecí vývar, 100 ml smetany, olivovou pastu, 50 g másla a šlehačku. Telecí vývar svaříme se smetanou na poloviční množství, přidáme olivovou pastu a mícháme, až vznikne hladká omáčka. Pánev s omáčkou stáhneme z plotny. Do omáčky rozšleháme studené máslo. Než budeme omáčku podávat, vmícháme do ní ještě šlehačku.
-
5
Na talíře upravíme těstoviny, pokapeme máslem s hlemýždi a krátce gratinujeme pod grilem.
-
6
Vykostíme stehna a maso pokrájíme. Na těstoviny rozdělíme od každého druhu králičího masa a pokapeme omáčkou. Zbylou omáčku podáváme s těstovinami.