Satajské krevety s arašídovou omáčkou
Suroviny
- 450 g Krevety tygří
- 75 g Arašídová pomazánka
- 250 ml Kokosové mléko
- 1 kávová lžička Kari pasta
- 1 ks Cibule
- 4 ks Chilli paprička
- 3 ks Limetka kafrová
- 1 ks Citronová tráva
- 1 ks Skořice celá
- 4 ks Chilli paprička
- 3 ks Cibulka jarní
- 0.5 ks Citrony
- 0.5 hrst Koriandr čerstvý
- 1.5 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1.5 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Česnek
- 3 polévková lžíce Tamarindová pasta
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 3 polévková lžíce Omáčka rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 541 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 27 g
- Sodík 486 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 813.2 mg
- Vláknina 15312.8 mg
- Vitamín A 15312.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z krevet odstraníme hlavičky, krunýře oloupeme až k ocásku, ten ponecháme. Každou na hřbetě nařízneme a vytáhneme střívko. Očištěné propláchmeme studenou vodou a osušíme na papírové utěrce.
-
2
Připravíme arašídovou omáčku. Olej rozpálíme ve woku a na středním ohni cca 3-4 minuty osmahneme nadrobno nakrájený česnek a cibuli. Směs nám musí zesklovatět, ne však zhnědnout. Přidáme nadrobno nasekané chilli papričky bez semínek, natrhané listy limety, najemno pokrájenou lodyhu citronové trávy a kari pastu. Důkladně promícháme a povaříme cca 2-3 minuty. Poté přilijeme kokosové mléko, vmícháme skořici, arašídovou pomazánku, citronovou šťávu, tamarindovou pastu rozmíchanou v trošce horké vody, rybí omáčku a cukr. Za stálého míchání vaříme, dokud se všechny ingredience nepromísí. Potom na mírném ohni vaříme dalších 15-20 minut do zhoustnutí. Mezitím občas promícháme děrovanou naběračkou. Na závěr vyjmeme skořici.
-
3
Připravené krevety napíchneme na špízové jehly, potřeme trochou oleje a po každé straně cca 2 minuty opečeme na předehřátém grilu dorůžova. Hotové rozložíme na předehřátou servírovací mísu, dozdobíme nakrájenými stonky jarní cibulky, dle chuti tenkými plátky chilli papriček, případně i koriandrem a ihned podáváme s arašídovou omáčkou.