Satajské krevety s arašídovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Krevety tygří
  • 75 g Arašídová pomazánka
  • 250 ml Kokosové mléko
  • 1 kávová lžička Kari pasta
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Chilli paprička
  • 3 ks Limetka kafrová
  • 1 ks Citronová tráva
  • 1 ks Skořice celá
  • 4 ks Chilli paprička
  • 3 ks Cibulka jarní
  • 0.5 ks Citrony
  • 0.5 hrst Koriandr čerstvý
  • 1.5 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1.5 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Česnek
  • 3 polévková lžíce Tamarindová pasta
  • 2 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 3 polévková lžíce Omáčka rybí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 541 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 486 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 813.2 mg
  • Vláknina 15312.8 mg
  • Vitamín A 15312.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46.1 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z krevet odstraníme hlavičky, krunýře oloupeme až k ocásku, ten ponecháme. Každou na hřbetě nařízneme a vytáhneme střívko. Očištěné propláchmeme studenou vodou a osušíme na papírové utěrce.

  • 2

    Připravíme arašídovou omáčku. Olej rozpálíme ve woku a na středním ohni cca 3-4 minuty osmahneme nadrobno nakrájený česnek a cibuli. Směs nám musí zesklovatět, ne však zhnědnout. Přidáme nadrobno nasekané chilli papričky bez semínek, natrhané listy limety, najemno pokrájenou lodyhu citronové trávy a kari pastu. Důkladně promícháme a povaříme cca 2-3 minuty. Poté přilijeme kokosové mléko, vmícháme skořici, arašídovou pomazánku, citronovou šťávu, tamarindovou pastu rozmíchanou v trošce horké vody, rybí omáčku a cukr. Za stálého míchání vaříme, dokud se všechny ingredience nepromísí. Potom na mírném ohni vaříme dalších 15-20 minut do zhoustnutí. Mezitím občas promícháme děrovanou naběračkou. Na závěr vyjmeme skořici.

  • 3

    Připravené krevety napíchneme na špízové jehly, potřeme trochou oleje a po každé straně cca 2 minuty opečeme na předehřátém grilu dorůžova. Hotové rozložíme na předehřátou servírovací mísu, dozdobíme nakrájenými stonky jarní cibulky, dle chuti tenkými plátky chilli papriček, případně i koriandrem a ihned podáváme s arašídovou omáčkou.

Komentáře k receptu