Lilkový salát se sušenými krevetami a vařeným vejcem
Suroviny
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 2 ks Lilek
- 1 ks Vejce slepičí
- 4 ks Šalotka
- 2 ks Chilli paprička
- 1 polévková lžíce Česnek
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Omáčka rybí
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Limetková šťáva
- 2 polévková lžíce Krevety sušené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 216 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 6 g
- Sodík 404 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 96.4 mg
- Draslík 933.7 mg
- Vláknina 8847.5 mg
- Vitamín A 8847.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Syrové lilky propíchneme několikrát dlouhou vidličkou nebo špízovou jehlou a rozložíme je na plech. V troubě předehřáté na 180°C pečeme cca 30-40 minut, až jsou křehké a propečené. V průběhu grilování nejméně 2x obrátíme. Hotové vyjmeme a necháme vychladnout.
-
2
Mezitím uvaříme natvrdo 1 vejce a připravíme dresink. V misce smícháme limetkovou šťávu s cukrem a rybí omáčkou a rozšleháme metličkou. Zakryjeme fólií a odložíme.
-
3
Sušené krevety namočíme na 10 minut do horké vody. Lilky oloupeme a nakrájíme na plátky. V pánvi rozpálíme olej, vložíme scezené krevety a nahrubo nasekaný česnek. Na středním ohni restujeme cca 3 minuty dozlatova. Poté směs vyjmeme a odložíme stranou.
-
4
Plátky lilku naaranžujeme na servírovací mísu, posypeme vařeným vejcem nakrájeným nadrobno, tenkými prstýnky šalotky a směsí česneku a krevet. Zlehka přelijeme dresinkem, dozdobíme tenkými plátky chilli papričky bez semínek, snítkami koriandru a ihned podáváme.