Široké nudle s šafránem a slávkami
Suroviny
- 250 g Rajčata
- 400 g Nudle široké
- 20 g Máslo čerstvé
- 500 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 2 ks Šalotka
- 1 hrst Petržel - nať
- 0.5 hrst Kopr čerstvý
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Šafrán
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 balení Mušle slávky
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 607 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 8 g
- Sodík 247 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 100 g
- Cholesterol 6.1 mg
- Draslík 550.3 mg
- Vláknina 2373.5 mg
- Vitamín A 2373.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nudle uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat a promícháme s 1 lžící olivového oleje.
-
2
Pod tekoucí studenou vodou omyjeme slávky. Škeble, které jsou otevřené vyhodíme. Šalotky oloupeme, jednu najemno nakrájíme, druhou schováme na později. Česnek oloupeme a půlku ho rozetřeme. V hrnci rozpálíme 1/2 lžíce olivového oleje a nakrájenou šalotku na něm osmahneme. Přidáme třený česnek a slávky a vše podlijeme vínem a vodou.
-
3
Polévkovou zeleninu očistíme, omyjeme a najemno nakrájíme. Bylinky (kopr a 1/2 hrsti petrželky) opláchneme a osušíme. Zeleninu spolu s bylinkami přidáme do hrnce ke slávkám a osolené a opepřené vaříme na mírném ohni 8 - 10 minut přikryté pokličkou. Poté vývar přecedíme a povaříme, aby zhoustl. Slávky, které se neotevřely, vyhodíme. Z těch otevřených vyjmeme maso a vložíme zpět do vývaru.
-
4
Rajčata omyjeme a na každém nakrojíme křížek. Takto připravená rajčata spaříme horkou vodou, vykrojíme zelené okolí stopky a oloupeme. Rajčata rozkrojíme, zbavíme jadýrek a dužinu pokrájíme na kostičky.
-
5
Připravíme si druhou šalotku a zbytek česneku. Nakrájíme ji na velmi jemné kousky, česnek utřeme. V pánvi rozpálíme 1/2 lžíce olivového oleje, přidáme šalotku a česnek a osmahneme. Kostičky rajčat a bouquet garni vložíme do pánve k šalotce a česneku a na mírném ohni chvíli povaříme. Poté bylinky vyjmeme a omáčku dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru.
-
6
Petrželku omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme do něj těstoviny, promícháme a těstoviny krátce ohřejeme. Přidáme slávky, šafrán a rajčatovou omáčku, vše promícháme a v případě potřeby ještě jednou dochutíme. Těstoviny upravíme na talíře a posypané petrželkou podáváme.