Humři plnění bylinkami
Suroviny
- 600 g Humr
- 40 g Máslo čerstvé
- 100 g Strouhanka
- 20 g Zázvor celý
- 500 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 0.5 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Limetka
- 0.5 ks Chilli paprička
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Cukr krupice
- 3 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- 6 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 323 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 14 g
- Sodík 891 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 154.5 mg
- Draslík 504.1 mg
- Vláknina 3033 mg
- Vitamín A 3033 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.9 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na vnitřní straně rozstřihneme nůžkami humří krunýř. Opatrně ho oddělíme od masa, aby nepraskl. Na hřbetní straně humry podélně nařízneme do hloubky asi 2 centimetry. Z vnitřností vyjmeme černé střevo, humry omyjeme vodou a vysušíme.
-
2
Limetku opláchneme, osušíme a ostrouháme z ní kůru. Šťávu z limetky vymačkáme a jednou lžicí šťávy pokapeme humry.
-
3
Česnek zbavíme slupky, 2 stroužky česneku prolisujeme a promícháme s máslem. V misce smícháme strouhanku s polovinou čajové lžičky soli, přidáme špetku černého pepře, bylinky a špetku cayenského pepře.
-
4
Česnekové máslo natřeme na humry. Korýše potom obalíme ve strouhance smíchané s bylinkami a vložíme je zpátky do jejich krunýřů. Na napařovací vložku naskládáme humry a marinujeme.
-
5
Omytou chilli papričku rozřízneme a odstraníme z ní semena a posekáme na drobné kousky. Do misky vlijeme sójovou omáčku, zázvor, nasekanou chilli papričku, vlijeme sezamový olej a vsypeme cukr. Mícháme, dokud se v ingrediencích nerozpustí cukr. Nakonec ještě prolisujeme zbylý stroužek česneku a přidáme k ostatním ingrediencím.
-
6
Do woku vlijeme 500 ml vody, přidáme limetkovou šťávu společně s ostrouhanou kůrou. Dovnitř woku umístíme napařovací vložku s humry a zakryjeme poklicí. Po dobu 30 minut humry napařujeme. Naservírujeme na talíře a přelijeme sójovou omáčkou.