Ravioli s langustou a hříbky
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 500 g Hříbky čerstvé
- 700 g Langusta
- 60 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Olej olivový
- 6 kávová lžička Sůl
- 10.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 12 ks Rajčata
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Šalotka
- 2.5 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Meduňka
- 1 polévková lžíce Sůl mořská
- 2 polévková lžíce Ořechový olej
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 777 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 32 g
- Sodík 2455 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 294.1 mg
- Draslík 1974.9 mg
- Vláknina 13273.1 mg
- Vitamín A 13273.1 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
250g hladké mouky dáme do větší mísy. Přidáme vejce, 0.5 lžičky soli, 1-1.5 dl vody a 1 lžičku olivového oleje. Směs dobře promícháme, dáme na pomoučený vál a dobře vypracujeme. Pokud je potřeba, buďto přisypeme mouku, nebo přidáme po lžíci vody. Těsto musí byt hladké, pružné a nesmí se lepit. Zakryjeme a necháme odpočinout 30 minut.
-
2
Sherry rajčata omyjeme a pokrájíme na poloviny. Lístky meduňky omyjeme a necháme okapat. Šalotky očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Hříbky očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky. V pánvi rozpálíme máslo a hříbky zprudka restujeme po 1-2 minutách z každé strany. Přimícháme šalotku a společně restujeme 1 minutu. Pak houby osolíme (1 lžička) a posypeme bílým pepřem s drceným kmínem, 30 ml bílého vína a vše dáme do mísy. Mísu zakryjeme, vše uchováme teplé.
-
3
V hrnci uvaříme 3 litry vody s 1 lžicí mořské soli. Ocasy langust omyjeme studenou vodou, poté je ponoříme do vařící vody. Vaříme je 5 minut. Z uvařené langusty vyjmeme maso a odstraníme střívko. Maso nakrájíme na plátky, dáme do mísy, dochutíme ořechovým olejem, octem, citrónem, solí a pepřem a promícháme s bílým vínem (30 ml).
-
4
Těsto na ravioli rozdělíme na 4 díly. Vždy vezmeme jeden díl, na pomoučeném vále těsto vyválíme na tenkou placku a vykrojíme z něj rádýlkem 6 koleček o průměru přibližně 6 cm. Na ně položíme lžicí připravenou náplň - kousek rajčete, kousek langusty a lístek meduňky. Okraje potřeme vodou a kolečko přehnutím k sobě slepíme. Takto připravíme všechny ravioli (24 kusů).
-
5
V hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody s 2 lžičkami soli. Ravioli opatrně naházíme do vody, promícháme, snížíme teplotu a vaříme 1-1.5 minuty, musí vyplavat napovrch. Pak je vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme do mísy k hříbkům. Přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželku, citronový pepř a vyšlehanou smetanu.
-
6
Podáváme horké.