Mušle na šafránu s tagliatelle
Suroviny
- 450 g Tagliatelle
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Šafrán
- 2 stroužek Česnek
- 2.5 l Voda pitná
- 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.5 dl Víno bílé
- 1 kg Mušle slávky
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.09 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 816 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 35 g
- Sodík 909 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 205.6 mg
- Draslík 741.9 mg
- Vláknina 2012.4 mg
- Vitamín A 2012.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.3 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pod studenou tekoucí vodou vydrhneme mušle, vyřadíme ty, které se neuzavřou, ani když na ně ostře poklepeme. Mušle dáme do hrnce s vínem a nakrájenou cibulí. Pod pokličkou vaříme 8 minut, dokud se mušle neotevřou, a občas zatřeseme hrncem. Mušle vyndáme, dáme okapat a tekutinu uschováme. Mušle, které zůstaly zavřené, vyhodíme. Ponecháme stranou pár mušlí v ulitách na ozdobu, zbytek mušlí z ulit vyndáme.
-
2
Vyvařenou tekutinu slijeme do pánve, přivedeme k varu a polovinu necháme vyvařit. Sundáme z ohně a dáme stranou.
-
3
Ve woku rozehřejeme máslo, přidáme česnek a smažíme do zlatohněda, přimícháme solamyl a minutu smažíme, přimícháme smetanu a vývar. Šafrán rozdrtíme a přidáme do woku. Osolíme, opepříme a necháme vařit, dokud omáčka nezhoustne. Vmícháme citronovou šťávu, žloutek, mušle bez lastur a necháme projít varem.
-
4
Hrnec s osolenou vodou přivedeme k varu, přidáme těstoviny a olej a vaříme 10 minut. Poté je scedíme a dáme na servírovací mísu. Přidáme omáčku s mušlemi a promícháme.
-
5
Ozdobíme petrželkou a uschovanými mušlemi v lasturách a podáváme.