Garnáty dušené s rajčaty a paprikami
Suroviny
- 750 g Rajčata
- 750 g Garnát obecný
- 500 g Paprika zelená
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Celer řapíkatý
- 4 ks Chilli paprička sušená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 6 stroužek Česnek
- 0.25 l Víno bílé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 584 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 15 g
- Sodík 1273 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 398.3 mg
- Draslík 1721.8 mg
- Vláknina 28089.5 mg
- Vitamín A 28089.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 141.6 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jadérka. Dužinu nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a česnek najemno nasekáme. Papriky omyjeme, očistíme, nakrájíme na malé kostičky. Omytý celer očistíme a nadrobno pokrájíme. Chilli papričky roztlučeme v hmoždíři najemno.
-
2
V hrnci rozpálíme máslo, nasypeme cibuli, česnek, papriku a celer, restujeme cca 5 minut. Přidáme mouku a dozlatova osmahneme. Zalijeme vínem, vmícháme rajčata, chilli, bobkový list, worcester a tymián. Přivedeme k varu a zakryté za stálého míchání dusíme cca 20 minut na mírném ohni.
-
3
Krunýře garnátů na zádech rozřízneme, rozevřeme a maso vyjmeme. Špičatým nožem odstraníme tmavá střívka. Maso propláchneme, osušíme na kuchyňské utěrce, pokapeme citronovou šťávou.
-
4
Omáčku dochutíme solí, pepřem, cukrem, vyjmeme bobkový list. Vmícháme garnáty a povaříme cca 4-5 minut na mírném ohni. Rozdělíme na talíře a ihned podáváme. Jako přílohu můžeme použít např. rýži.