Hřebenatky se sýrovou omáčkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 257 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 15 g
- Sodík 373 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 55.9 mg
- Draslík 333.1 mg
- Vláknina 2811.3 mg
- Vitamín A 2811.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omáčka Mornay: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku, pražíme cca 5 minut. Přimícháme vodu z hřebenatek a vaříme do zhoustnutí, potom ještě cca 20 minut pomalu provařujeme. Přimícháme smetanu, polovinu strouhaného sýra, osolíme, opepříme.
-
2
Hřebenatky: Očistíme je, lastury ponecháme. Každou rozkrojíme na 3 kousky.
-
3
Do hrnce dáme vodu, polosuché bílé víno, bobkový list, sůl a pepř. Přivedeme k varu, přidáme pokrájené hřebenatky, vaříme cca 1 minutu do změknutí.
-
4
Vyjmeme je cedníkem, vodu použijeme na omáčku Mornay.
-
5
Do hotové omáčky Mornay vmícháme uvařené hřebenatky, rozdělíme je do lastur, posypeme zbylým sýrem.
-
6
Cca 5 minut grilujeme, až sýr zezlátne.
-
7
Zdobíme kousky citronu a čerstvým bobkovým listem.