Polévka z mušlí v bílém víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 4 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 stroužek Česnek
  • 3.5 dl Víno bílé
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 2 kg Mušle slávky
  • 4 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 812 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 1922 mg
  • Bílkoviny 66 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 160.6 mg
  • Draslík 1803.1 mg
  • Vláknina 4705.3 mg
  • Vitamín A 4705.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0.1 mg
  • Vitamín C 50.1 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vydrhneme mušle pod studenou vodou. Ty, které se neuzavřou při poklepu, bez váhání vyhodíme.

  • 2

    Ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, česnek a smažíme, dokud nezměknou. Přidáme víno, citronovou šťávu, vodu, sůl, pepř a bouquet garni. Uvedeme do varu, pod pokličkou necháme 5 minut podusit.

  • 3

    Přidáme do pánve mušle, pod pokličkou dusíme dalších 5 minut. Občas pánví zatřeseme. Odstraníme všechny neotevřené mušle a bouquet garni.

  • 4

    Vyloupeme mušle ze skořápek. Vmícháme postupně do polévky zbývající máslo, šleháme 3 minuty, dokud polévka nezhoustne.

  • 5

    Přidáme smetanu a polovinu petrželky, prohřejeme.

  • 6

    Polévku podáváme ozdobenou zbývající petrželkou s teplým a křupavým bílým pečivem.

Komentáře k receptu