Polévka z mušlí v bílém víně
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 4 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 3.5 dl Víno bílé
- 1.5 dl Voda pitná
- 2 kg Mušle slávky
- 4 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 812 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 26 g
- Sodík 1922 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 160.6 mg
- Draslík 1803.1 mg
- Vláknina 4705.3 mg
- Vitamín A 4705.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 50.1 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vydrhneme mušle pod studenou vodou. Ty, které se neuzavřou při poklepu, bez váhání vyhodíme.
-
2
Ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, česnek a smažíme, dokud nezměknou. Přidáme víno, citronovou šťávu, vodu, sůl, pepř a bouquet garni. Uvedeme do varu, pod pokličkou necháme 5 minut podusit.
-
3
Přidáme do pánve mušle, pod pokličkou dusíme dalších 5 minut. Občas pánví zatřeseme. Odstraníme všechny neotevřené mušle a bouquet garni.
-
4
Vyloupeme mušle ze skořápek. Vmícháme postupně do polévky zbývající máslo, šleháme 3 minuty, dokud polévka nezhoustne.
-
5
Přidáme smetanu a polovinu petrželky, prohřejeme.
-
6
Polévku podáváme ozdobenou zbývající petrželkou s teplým a křupavým bílým pečivem.