Garnátové gumbo
Suroviny
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 750 g Rajčata
- 175 g Klobása - Čabajka
- 250 g Okra - Ibišek jedlý
- 250 g Garnát obecný
- 1 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 160 g Rýže loupaná
- 18 g Česnek
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.25 kávová lžička Kmín mletý
- 0.25 kávová lžička Oregano sušené
- 0.25 kávová lžička Pepř cayenský
- 1 ks Cibule
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Celer řapíkatý
- 4 ks Cibulka jarní
- 1.25 l Vývar rybí
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 672 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1504 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 128.8 mg
- Draslík 1234.8 mg
- Vláknina 14289.9 mg
- Vitamín A 14289.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.1 mg
- Vitamín E 4.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, na kostičky nakrájenou papriku, 1 stonek nakrájeného řapíkatého celeru, 3 utřené stroužky česneku, nasekanou petrželovou nať a cca 8 minut opékáme do změknutí.
-
2
Přidáme mouku a ještě cca 1 minutu mícháme.
-
3
Přidáme mletou papriku, mletý kmín, oregano a mícháme cca 1 minutu. Přidáme na kostičky nakrájená, oloupaná a semen zbavená rajčata, na kostičky nakrájenou čabajku a vývar. Vaříme cca 30 minut, mícháme, až polévka mírně zhoustne.
-
4
Přidáme na kolečka nakrájené tobolky ibišku jedlého a cca 6 minut ho vaříme. Přidáme vařené, očištěné a oloupané garnáty a prohřejeme je. Přidáme kajenský pepř, sůl, pepř.
-
5
Podáváme s kopečkem vařené rýže, zdobíme velkými uvařenými garnáty a mladou cibulkou.