Francouzská humrová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 45 g Máslo čerstvé
  • 125 g Rýže dlouhozrnná
  • 1 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 250 ml Víno bílé
  • 175 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 0.25 kávová lžička Pepř cayenský
  • 6 ks Šalotka
  • 0.5 ks Mrkev kořen
  • 0.5 ks Humr
  • 1 ks Bobkový list
  • 1.5 l Vývar rybí
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 4 polévková lžíce Koňak Armaňak
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 757 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 1879 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 209.1 mg
  • Draslík 1786.6 mg
  • Vláknina 1596 mg
  • Vitamín A 1596 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22 mg
  • Vitamín E 3.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 61.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci rozpustíme polovinu másla, přidáme nahrubo nasekanou cibuli šalotku a na větší kousky nakrájenou mrkev, humra a zvolna smažíme cca 5 minut, než humr zčervená.

  • 2

    Přidáme koňak a vyvaříme jej, až zbudou cca dvě polévkové lžíce. Potom vše zalijeme vývarem a suchým bílým vínem, cca 5 minut povaříme.

  • 3

    Humra vyjmeme a necháme vychladnout. Paličkou rozlouskneme krunýř, vyndáme maso a položíme jej stranou. Krunýř dáme zpět do polévky. Přidáme dlouhozrnnou rýži, nasekaný čerstvý estragon a vaříme pod pokličkou ještě cca 20 minut, až změkne rýže.

  • 4

    Z polévky vyndáme krunýř, bobkový list. Maso nakrájíme na plátky a polovinu dáme do polévky.

  • 5

    Polévku rozmixujeme a přecedíme. Přidáme smetanu, citronovou šťávu, cayenský pepř, osolíme a opepříme dle chuti. Vmícháme zbylé máslo a prohřejeme.

  • 6

    Podáváme ozdobené plátky humřího masa a snítkami estragonu.

Komentáře k receptu