Francouzská humrová polévka
Suroviny
- 45 g Máslo čerstvé
- 125 g Rýže dlouhozrnná
- 1 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 250 ml Víno bílé
- 175 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Estragon
- 0.25 kávová lžička Pepř cayenský
- 6 ks Šalotka
- 0.5 ks Mrkev kořen
- 0.5 ks Humr
- 1 ks Bobkový list
- 1.5 l Vývar rybí
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Koňak Armaňak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 757 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 62 g
- Sodík 1879 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 209.1 mg
- Draslík 1786.6 mg
- Vláknina 1596 mg
- Vitamín A 1596 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 61.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozpustíme polovinu másla, přidáme nahrubo nasekanou cibuli šalotku a na větší kousky nakrájenou mrkev, humra a zvolna smažíme cca 5 minut, než humr zčervená.
-
2
Přidáme koňak a vyvaříme jej, až zbudou cca dvě polévkové lžíce. Potom vše zalijeme vývarem a suchým bílým vínem, cca 5 minut povaříme.
-
3
Humra vyjmeme a necháme vychladnout. Paličkou rozlouskneme krunýř, vyndáme maso a položíme jej stranou. Krunýř dáme zpět do polévky. Přidáme dlouhozrnnou rýži, nasekaný čerstvý estragon a vaříme pod pokličkou ještě cca 20 minut, až změkne rýže.
-
4
Z polévky vyndáme krunýř, bobkový list. Maso nakrájíme na plátky a polovinu dáme do polévky.
-
5
Polévku rozmixujeme a přecedíme. Přidáme smetanu, citronovou šťávu, cayenský pepř, osolíme a opepříme dle chuti. Vmícháme zbylé máslo a prohřejeme.
-
6
Podáváme ozdobené plátky humřího masa a snítkami estragonu.