Humrová polévka se zelenou čočkou
Suroviny
- 200 g Kedlubna
- 200 g Celer řapíkatý
- 100 g Cibulka jarní
- 200 g Treska aljašská
- 300 g Paprika červená
- 700 g Humr
- 100 g Čočka zelená Puy
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 10 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Mrkev kořen
- 6 ks Krevety tygří - loupané
- 2 ks Česnek
- 5 ks Nové koření celé
- 1 ks Chilli paprička
- 0.5 l Víno bílé
- 1.5 l Voda pitná
- 1 balení Mandle plátky
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Majoránka čerstvá
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Máslo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 832 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 107 g
- Sodík 1413 mg
- Bílkoviny 199 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 885.9 mg
- Draslík 650.5 mg
- Vláknina 18503.9 mg
- Vitamín A 18503.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.2 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelenou čočku (Puy) přebereme, promyjeme pod tekoucí vodou. Zelenou jarní cibulku očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka.
-
2
Očištěný česnek prolisujeme. Omyjeme a zbavíme semínek chilli papričku, kterou pak nakrájíme na nudličky. Z čerstvé omyté majoránky otrháme lístky (1 lžíce).
-
3
Plátky mandlí nasucho dozlatova opražíme v pánvi a odložíme do misky. Omyté tresčí filé pokrájíme na kousky velikosti sousta.
-
4
V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme cibulku, kterou zpěníme, přimícháme česnek, potom přidáme čočku, promícháme a dusíme asi 6 minut a zalijeme 1 litrem humřího bujonu, doložíme chilli papričku, majoránku a sójovou omáčku. Vaříme při mírné teplotě 20 minut.
-
5
Rybu doložíme až po 20 minutách a vaříme 5 minut, dochutíme solí, citronovým pepřem a podáváme s opraženými mandlemi.
-
6
Humrový bujon [30179]:
-
7
Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
-
8
Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
-
9
V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu, 2 lžíce rajského protlaku, 1,5 lžíce soli, vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
-
10
Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
-
11
Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.