Bujon s marinovanými slávkami
Suroviny
- 300 g Rajčata
- 500 g Mušle Venušiny
- 250 g Rybí hlavy
- 250 g Rybí odřezky
- 150 g Slávky nakládané
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 0.5 dl Griotka
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 638 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 16 g
- Sodík 1409 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 44.4 mg
- Draslík 1081.8 mg
- Vláknina 5748.5 mg
- Vitamín A 5748.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakládané slávky scedíme a necháme odkapat. Pak je dáme do mísy, zalijeme višňovicí a marinujeme asi 10 minut.
-
2
Do 1 litru bujonu z mušlí přidáme marinované slávky a bujon přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme 5 minut. Dochutíme solí, pepřem, mletou paprikou, 1 lžicí worcesterské omáčky, 0.5 dl bílého vína a vaříme ještě asi 4 minuty.
-
3
Bujon podáváme ozdobený omytými lístky kopru.
-
4
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
-
5
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
-
6
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
-
7
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
-
8
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
-
9
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.