Polévka s mořským jazykem a zeleninou
Suroviny
- 300 g Pórek
- 300 g Rajčata
- 800 g Filé z mořského jazyka
- 500 g Mušle Venušiny
- 250 g Rybí hlavy
- 250 g Rybí odřezky
- 2 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 3 ks Rajčata
- 3 ks Česnek
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Chilli paprička
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 890 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1767 mg
- Bílkoviny 80 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 158.4 mg
- Draslík 2075.9 mg
- Vláknina 10079.5 mg
- Vitamín A 10079.5 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.5 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté filety z mořského jazyka osušíme, posypeme bílým pepřem a pokapeme citronovou šťávou. Nakrájíme na kousky velikosti sousta a odložíme do mísy na 15 minut.
-
2
Mezitím očistíme a omyjeme zeleninu: česnek, pórek a rajčata.
-
3
Česnek s pórkem nakrájíme na tenké plátky, rajčata pokrájíme na osminky. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme ji na tenké kroužky.
-
4
V hrnci rozpustíme máslo na kterém podusíme pórek s česnekem a chilli papričkou. Pak k zelenině přidáme pokrájenou rybu, promícháme a krátce restujeme. Přilijeme bujon z mušlí, přivedeme k varu, vložíme rajčata a při mírné 6 minut, polévku dosolíme a opepříme podle chuti.
-
5
Podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.
-
6
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
-
7
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
-
8
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
-
9
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
-
10
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
-
11
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.