Pirátský hrnec
Suroviny
- 250 g Brambory
- 300 g Rajčata
- 200 g Krevety tygří - loupané
- 200 g Fazolové lusky zelené
- 500 g Mušle Venušiny
- 250 g Rybí hlavy
- 250 g Rybí odřezky
- 150 g Slávky nakládané
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 5 ks Pepř černý celý
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Zázvor mletý
- 3 špetka Šafrán
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Griotka
- 2 cl Ocet kvasný lihový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 957 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 31 g
- Sodík 1569 mg
- Bílkoviny 70 g
- Uhlovodany 89 g
- Cholesterol 108.9 mg
- Draslík 2083.7 mg
- Vláknina 38881.2 mg
- Vitamín A 38881.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakládané slávky scedíme, dáme je do mísy, zalijeme třešňovicí a marinujeme asi 10 minut.
-
2
Uvaříme krevety: do jednoho hrnce dáme vodu s octem, sůl, celý pepř a bobkový list. Vodu s kořením vaříme asi 5 minut. Pak do vývaru vhodíme krevety a 3 minuty je povaříme, scedíme a necháme odkapat, vložíme zpět do hrnce a rychle nad ohněm osušíme.
-
3
Oloupané omyté brambory pokrájíme na menší kostky. Zelené fazolové lusky očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší dílky. Očištěnou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi na bylinkovém másle cibuli dozlatova orestujeme.
-
4
V druhém hrnci rozehřejeme máslo, přimícháme černý pepř, pak fazolové lusky, které krátce podusíme. Přilijeme 1 litr bujonu z mušlí, přidáme do něj brambory. Bujon přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme 5 minut.
-
5
Doložíme marinované slávky, 3 špetky šafránu, uvařené krevety, polévku dochutíme solí, pepřem a vaříme ještě asi 4-5 minuty a podáváme.
-
6
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
-
7
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
-
8
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
-
9
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
-
10
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
-
11
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.