Pikantní polévka se slávkami
Suroviny
- 150 g Hrášek
- 150 g Rajčata
- 300 g Rajčata
- 150 g Sýr Gouda 45%
- 500 g Mušle Venušiny
- 250 g Rybí hlavy
- 250 g Rybí odřezky
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 4 ks Bageta
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Mušle slávky
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1716 kcal
- Sacharidy 200 g
- Tuky 43 g
- Sodík 4141 mg
- Bílkoviny 111 g
- Uhlovodany 200 g
- Cholesterol 169.2 mg
- Draslík 2405.5 mg
- Vláknina 22383.5 mg
- Vitamín A 22383.5 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.8 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
1 kg slávek dobře očistíme a omyjeme. Odstraníme jim tykadla. Pokud jsou slávky poškozené nebo otevřené a když na ně poklepeme a nezavřou se - vyhodíme!!
-
2
Mušle vložíme do hrnce, zalijeme 1.5 litrem bujonu z mušlí a vaříme je 10 minut.
-
3
Z vývaru vyjmeme mušle a lastury odstraníme. Mušle vrátíme do vývaru.
-
4
Rajčata a kopr omyjeme. Rajčata pokrájíme na osminky. Kopr nakrájíme nadrobno.
-
5
V pánvi rozpustíme máslo, přimícháme 1/2 lžičky pepře a rajčata podusíme. Směs dáme do bujonu, přidáme zelený hrášek a vaříme asi 5 minut. Nakonec přimícháme podle chuti sůl a pepř.
-
6
Do misky si nastrouháme tvrdý sýr. 4 bagety posypeme sýrem a dáme je zapéct dozlatova do předem vyhřáté trouby. (Pečeme při 200°C 3 -4 minuty).
-
7
Do polévky přimícháme kopr a podáváme s opečenými bagetami.
-
8
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
-
9
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
-
10
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
-
11
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
-
12
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
-
13
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.