Humrové ragú
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 80 g Cibule
- 70 g Máslo čerstvé
- 150 g Mrkev kořen
- 300 g Pórek
- 120 g Šalotka
- 50 g Fenykl sladký - hlíza
- 80 g Petržel kořen
- 200 g Mušle slávky
- 1000 g Humr
- 50 ml Olej olivový
- 600 ml Víno muškátové
- 50 ml Smetana ke šlehání 30%
- 1 ks Pažitka
- 3 ks Langusta
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Voda pitná
- 1 kg Kapr obecný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1110 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 45 g
- Sodík 1249 mg
- Bílkoviny 103 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 438.3 mg
- Draslík 2317.8 mg
- Vláknina 10559.2 mg
- Vitamín A 10559.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 68.2 mg
- Vitamín E 6.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninu, cibuli a česnek očistíme a pokrájíme na malé kousky. Z humra odřízneme klepeta, rozpůlíme je, z hlavy vyjmeme váček. Maso pokrájíme na menší kusy. Kapra omyjeme, odkrojíme hlavu, ploutve a maso pokrájíme na menší kusy.
-
2
Polovinu másla rozpálíme, přidáme pokrájenou zeleninu, cibuli, česnek a krátce osmažíme. Poté přidáme rybí kosti, rybí hlavu a ploutve, pokrájené rybí maso, 2 l vody a polovinu vína. Osolíme a opepříme. Uvedeme k varu a necháme vařit 120 minut. Dle potřeby vývar dochutíme solí a pepřem. Kousky humra orestujeme na rozpáleném másle s olejem do zčervenání.
-
3
Podlijeme 750 ml vývaru a zbytkem vína, povaříme 15 minut. Poté přidáme pažitku a pokrájený pórek se šalotkou. Povaříme dalších 15 minut. Přidáme mušle a langusty, povaříme 8 minut. Omáčku zahustíme smetanou, dochutíme solí a pepřem a ihned servírujeme.