Slávky po belgicku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 145 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 145 ml Víno bílé
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.8 kg Mušle slávky
  • 4 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 619 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 1303 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 174.9 mg
  • Draslík 1574.8 mg
  • Vláknina 1705.8 mg
  • Vitamín A 1705.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.7 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme slávky, zbavíme nečistot a oškrábeme pod proudem studené vody. Poškožené nebo otevřené slávky vyhodíme. Ve velkém hrnci rozpálíme olej s máslem, vsypeme do něj cibulku a celer a restujeme 3 minuty, dokud nezesklovatí.

  • 2

    Přilijeme do hrnce víno, přisypeme pepř a přivedeme víno k varu. Dáme do něj slávky a 5 minut vaříme zprudka, dokud se neotevřou. Hrncem občas můžeme zatřást. Sejmeme ze sporáku a neotevřené slávky vyhodíme.

  • 3

    Nasekáme nahrubo celerové listy a část si ponecháme na ozdobu. Smetanu, nasekané listy a petrželku přidáme do vinné omáčky a můžeme okořenit. Přivedeme omáčku k varu, zalijeme jí slávky a ozdobíme celerovými listy.

Komentáře k receptu