Slávky po belgicku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 619 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1303 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 174.9 mg
- Draslík 1574.8 mg
- Vláknina 1705.8 mg
- Vitamín A 1705.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.7 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme slávky, zbavíme nečistot a oškrábeme pod proudem studené vody. Poškožené nebo otevřené slávky vyhodíme. Ve velkém hrnci rozpálíme olej s máslem, vsypeme do něj cibulku a celer a restujeme 3 minuty, dokud nezesklovatí.
-
2
Přilijeme do hrnce víno, přisypeme pepř a přivedeme víno k varu. Dáme do něj slávky a 5 minut vaříme zprudka, dokud se neotevřou. Hrncem občas můžeme zatřást. Sejmeme ze sporáku a neotevřené slávky vyhodíme.
-
3
Nasekáme nahrubo celerové listy a část si ponecháme na ozdobu. Smetanu, nasekané listy a petrželku přidáme do vinné omáčky a můžeme okořenit. Přivedeme omáčku k varu, zalijeme jí slávky a ozdobíme celerovými listy.