Ústřice se smetanou a šampaňským

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 115 g Špenát listový čerstvý
  • 12 ks Ústřice
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • 3 polévková lžíce Víno šumivé (sekt)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 315 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 341 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 160.6 mg
  • Draslík 665.4 mg
  • Vláknina 1304.8 mg
  • Vitamín A 1304.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.1 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 85.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Silnější kus látky si položíme na stůl a něj naplocho položíme ústřici. Obalíme si látkou ruku a do ústřice vložíme mezi obě poloviny skořápky nůž. Nožem postupujeme po obvodu velmi opatrně, uvolňujeme svaly, až se skořápka otevře. Ústřici vyjmeme lžičkou a šťávu přelijeme do hrnce. Polovinu z 12 skořápek očistíme, zbavíme svalstva, řádně omyjeme a necháme oschnout. Vložíme je do žáruvzdorného pekáče vyloženého zmačkaným alobalem, aby se nepřeklápěly.

  • 2

    Přivedeme k varu šťávu z ústřic a vložíme do ní na 60 vteřin ústřice, aby ztuhly. Poté sejmeme ze sporáku. Přidáme šampaňské a dvě minuty vaříme, dokud se část nevypaří. Hrnec sundáme ze sporáku a přimícháme máslo, smetanu a opepříme.

  • 3

    Na vysokou teplotu rozpálíme gril. Povaříme v hrnci 3 minuty špenát, aby mírně povadl. Vymačkáme přebytečnou vodu a rozdělíme do skořápek. Navrch dáme ústřici, zalijeme omáčkou a minutu grilujeme.

Komentáře k receptu