Ústřice se smetanou a šampaňským
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 315 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 14 g
- Sodík 341 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 160.6 mg
- Draslík 665.4 mg
- Vláknina 1304.8 mg
- Vitamín A 1304.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 85.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Silnější kus látky si položíme na stůl a něj naplocho položíme ústřici. Obalíme si látkou ruku a do ústřice vložíme mezi obě poloviny skořápky nůž. Nožem postupujeme po obvodu velmi opatrně, uvolňujeme svaly, až se skořápka otevře. Ústřici vyjmeme lžičkou a šťávu přelijeme do hrnce. Polovinu z 12 skořápek očistíme, zbavíme svalstva, řádně omyjeme a necháme oschnout. Vložíme je do žáruvzdorného pekáče vyloženého zmačkaným alobalem, aby se nepřeklápěly.
-
2
Přivedeme k varu šťávu z ústřic a vložíme do ní na 60 vteřin ústřice, aby ztuhly. Poté sejmeme ze sporáku. Přidáme šampaňské a dvě minuty vaříme, dokud se část nevypaří. Hrnec sundáme ze sporáku a přimícháme máslo, smetanu a opepříme.
-
3
Na vysokou teplotu rozpálíme gril. Povaříme v hrnci 3 minuty špenát, aby mírně povadl. Vymačkáme přebytečnou vodu a rozdělíme do skořápek. Navrch dáme ústřici, zalijeme omáčkou a minutu grilujeme.