Slávky pečené s bylinkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 285 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 12 g
- Sodík 634 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 40 mg
- Draslík 415.2 mg
- Vláknina 3698.3 mg
- Vitamín A 3698.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve pečlivě očistíme mušle, nejlépe pod tekoucí vodou, kartáčkem na ruce. Nepoužijeme ty mušle, které mají poškozené lastury a také ty, které se při poklepu nezavřou. Poté, v hlubším rendlíku, slávky spolu s vínem a bobkovým listem prohříváme. Občas slávky v rendlíku protřeseme. Po 5 minutách slávky roztřídíme. Ty, které se neotevřely, odstraníme. Ostatní vyloupeme a vložíme do jedné půlky lastury. Takto připravené lastury narovnáme do žáruvzdorné mísy.
-
2
Na mírném plameni rozehřejeme máslo, vlijeme je do misky a smícháme s bílou strouhankou, drobně posekanou petrželovou natí a pažitkou, přidáme drobně pokrájený česnek, pepř, sůl a řádně promícháme. Ve směsi necháme mírně ztuhnout máslo. Poté směs pokládáme pomocí dvou lžiček na slávky. Aby se strouhanková směs nerozsypala, mírně ji na slávky přitiskneme.
-
3
Troubu předehřejeme na 230 °C a pečeme v ní slávky zhruba 10 minut. Slávky hned servírujeme na míse, zdobíme půlměsíčky citronu a petrželovou natí.