Pomerančová omáčka k ragú s garnáty
Suroviny
- 60 g Cibule
- 60 g Máslo čerstvé
- 100 g Smetana 12% (konzumní)
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Cukr krupice
- 10 g Kopr čerstvý
- 600 g Garnát obecný
- 50 g Jíška instantní
- 20 g Pomerančová kůra
- 200 g Hrachové lusky
- 400 ml Vývar rybí
- 60 ml Pomerančová šťáva
- 50 ml Dolin - Vermouth
- 1.5 kg Chřest bílý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 584 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 25 g
- Sodík 1736 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 337 mg
- Draslík 1308.6 mg
- Vláknina 20747.5 mg
- Vitamín A 20747.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 68.5 mg
- Vitamín E 4.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 51.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest oloupeme, dřevnaté konce odřízneme. Lusky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Garnáty omyjeme, osušíme a odstraníme střívko. Chřest nakrájíme na malé kousky a vaříme 10 minut v osolené vodě s přídavkem cukru a másla. Potom přidáme lusky a vaříme ještě 5 minut. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme na 20 g másla. Přilijeme vývar z humrů a vaříme 10 minut. Přidáme smetanu, vermut, pomerančovou šťávu a kůru. Vše přivedeme k varu, vmícháme jíšku a omáčku dochutíme solí, pepřem a koprem. Garnáty opékáme na zbývajícím másle 3 minuty, pak je rozpůlíme a vložíme do omáčky. Chřest s hráškem scedíme a necháme důkladně okapat. Vložíme je do velké mísy a přelijeme rybím ragú.
-
2
Výborně chutná s voňavou rýží basmati ochucenou nasekanými pistáciemi.