Slávky na červeném víně
Suroviny
- 60 g Cibule
- 100 g Pórek
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Pažitka
- 5 g Kmín celý
- 30 g Máslo čerstvé
- 40 g Petržel - nať
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 500 ml Voda pitná
- 20 ml Ocet vinný
- 250 ml Víno červené
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Hřebíček
- 2 kg Mušle slávky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 594 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 18 g
- Sodík 1934 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 149 mg
- Draslík 1884.3 mg
- Vláknina 3976.8 mg
- Vitamín A 3976.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 65.9 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slávky kuchyňsky připravíme. Do hrnce dáme oloupanou cibuli, na 1 cm široká kolečka nakrájený pórek, vodu, vinný ocet, bobkový list, hřebíček a kmín. Vývar uvedeme do varu, přidáme mušle a pod pokličkou za občasného potřesení hrncem 10 minut vaříme, až se mušle otevřou. Poté otevřené mušle necháme stranou, zavřené vyhodíme, vývar zredukujeme na polovinu.
-
2
V hrnci připravíme omáčku. Zahřejeme máslo, zesklovatíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájený česnek a osolíme, dusíme asi 3 minuty, zaprášíme moukou. Osmahneme dozlatova, podlijeme procezeným vývarem a za stálého míchání 5 minut vaříme. Okořeníme pepřem a cukrem, přidáme víno a vše prohřejeme, avšak již nevaříme. Omáčku posypeme nadrobno nasekanou pažitkou a petrželí a podáváme.
-
3
Každý stolující otevře mušli, uvolní jinou lasturou masíčko, které poté v lastuře zakápne omáčkou a sní.