Tygří krevety na špízu
Suroviny
- 10 g Citronová tráva
- 800 g Krevety tygří - loupané
- 400 g Chřest bílý
- 20 g Máslo čerstvé
- 5 g Cukr krupice
- 150 g Chutney mangové
- 150 g Chilli omáčka
- 20 g Koriandr čerstvý
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 20 ml Olej olivový
- 20 ml Víno rýžové čínské
- 30 ml Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 340 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 14 g
- Sodík 1137 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 216 mg
- Draslík 499.8 mg
- Vláknina 5727.5 mg
- Vitamín A 5727.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.7 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravené tygří krevety po čtyřech navlékneme na podélně rozpůlené stonky citrónové trávy. Špízy krátce a prudce opečeme na oleji a osolíme je. Bílý chřest oloupeme a přibližně spodní třetinu odlomíme, ze zeleného chřestu odlomíme pouze tvrdší konečky. Chřest uvaříme v lehce osolené vodě se špetkou cukru a s máslem, poté jej podélně rozpůlíme. Svaříme mangové chutney a chilli omáčku. Důkladně metličkou promícháme sezamový olej, arašídový olej a saké a v zálivce marinujeme uvařený vlažný chřest. Poté jej rozdělíme na talíře, na něj položíme špízy s krevetami, ozdobíme omáčkou a koriandrem.