Závitek z platýze na smetaně
Suroviny
- 60 g Cibule
- 700 g Platýz - filety
- 200 g Krevety tygří - loupané
- 50 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř bílý
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Kopr čerstvý
- 30 ml Citronová šťáva
- 500 ml Voda pitná
- 250 ml Víno bílé
- 60 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 450 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 21 g
- Sodík 679 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 260.6 mg
- Draslík 753.4 mg
- Vláknina 1907.5 mg
- Vitamín A 1907.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filety očistíme a osušíme, pokapeme citronovou šťávou, zavineme je stranou, na níž byla kůže, směrem dovnitř a spíchneme párátkem. V hrnci zahřejeme vodu, víno, na plátky nakrájenou cibuli, uvedeme do varu a necháme asi 15 minut vařit. V tomto vývaru necháme závitky táhnout asi 8 minut. Pak je sběračkou opatrně vyjmeme a necháme v přikryté misce v teple. Vývar procedíme. V hrnci rozpustíme máslo, zaprášíme za stálého míchání moukou a podlijeme připraveným rybím vývarem. Za častého míchání necháme 10 minut pomalu vařit. Hustotu omáčky můžeme upravit přidáním vody, případně vína. Ochutíme solí a bílým pepřem. V misce rozšleháme žloutek a 6 lžic smetany, omáčku odstavíme a vmícháme smetanu se žloutkem. V omáčce prohřejeme krevety a závitky z platýze, avšak již nevaříme! Ke konci do omáčky vmícháme nadrobno nasekaný kopr.