Gazpacho s krevetami
Suroviny
- 300 g Krevety tygří - loupané
- 30 g Med včelí
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 30 ml Sherry brandy
- 15 ml Citronová šťáva
- 250 ml Rajčatová šťáva
- 250 ml Vývar zeleninový
- 30 ml Olej olivový extra panenský
- 1 ks Cibule
- 3 ks Bazalka
- 6 ks Rajčata
- 2 ks Okurka salátová
- 2 ks Paprika červená
- 2 ks Paprika žlutá
- 2 ks Chilli paprička
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 311 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 11 g
- Sodík 855 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 79.9 mg
- Draslík 1136 mg
- Vláknina 11172.5 mg
- Vitamín A 11172.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 159.3 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupaná rajčata a okurky zbavené semínek, očištěné papriky a chilli papričky, cibulí, česnek a bazalku nakrájíme nadrobno.
-
2
Dobře promícháme olivový olej, ocet, sherry brandy, med a citrónovou šťávu, aby vznikla homogenní zálivka. Procezený vývar promícháme s rajčatovou šťávou a připravenou zálivkou a ochutíme solí a pepřem.
-
3
Polovinu rajčat, okurek, paprik a lístků bazalky a celé množství chilli papriček, cibule a česnek několik minut mixujeme.
-
4
Smícháme rozmixovanou zeleninu se zbývajícími kousky rajčat, okurek a paprik, dobře promícháme a uložíme do chladničky.
-
5
Před podáváním rozdrtíme v mixéru ledové kostky, vmícháme do vychlazené polévky, osolíme a opepříme. Polévku rozdělíme do talířů, ozdobíme zbývající bazalkou a krevetami.
-
6
Podáváme s čerstvou ciabattou.