Šlehačkový aspik s krevetami
Suroviny
- 300 g Krevety tygří - loupané
- 150 g Mrkev kořen
- 75 g Dýně
- 75 g Žampiony - sterilované
- 6 ks Artyčoky sterilované
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 plátek Želatina
- 1.25 dl Víno bílé
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 314 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 23 g
- Sodík 199 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 147.5 mg
- Draslík 117.6 mg
- Vláknina 3655.8 mg
- Vitamín A 3655.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou, omytou a rozkrojenou mrkev a plátek oranžové dýně si uvaříme v mírně osolené vodě. Vaříme přibližně 10 minut. Uvařenou mrkev s dýní pokrájíme na kostičky a odložíme do hlubší mísy. Nakládaná srdíčka artyčoků a žampiony scedíme z nálevu, drobně pokrájíme a přidáme k mrkvi. Ještě k zelenině přimícháme krevety.
-
2
Želatinu dáme do vody na 5 minut nabobtnat. V hrnci si ohřejeme (na asi 50 °C) bílé víno, ochutíme ho citronovou šťávou, solí, cukrem a bílým pepřem. Pak do vína dáme vymačkanou želatinu, promícháme a necháme ji rozpustit. Nevaříme. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a pomalu ji přimícháme do vína.
-
3
Zeleninu s krevetami rozdělíme do skleněných pohárů, zalijeme je "vínovo-šlehačkovou" hmotou a dáme je minimálně na 7 hodin do chladničky ztuhnout.
-
4
Šlehačkový aspik podáváme jako předkrm.