Olihně a garnáti v těstíčku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Sůl
  • 20 g Cukr krupice
  • 200 g Garnát obecný
  • 100 g Celer řapíkatý
  • 400 g Olihně
  • 300 ml Víno bílé
  • 50 ml Olej stolní
  • 50 ml Ocet vinný
  • 100 ml Olej arašídový (podzemnicový)
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 808 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 219 g
  • Sodík 2333 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 410.3 mg
  • Draslík 472.4 mg
  • Vláknina 7677.5 mg
  • Vitamín A 7677.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.5 mg
  • Vitamín E 5.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme těstíčko. Prosijeme do mísy mouku, ve středu uděláme důlek, přidáme žloutek, špetku soli, olej a trochu bílého vína. Vymícháme za současného přilévání bílého vína hladké těstíčko a necháme hodinu odpočívat.

  • 2

    Očistíme olihně, pokrájíme chapadélka, stáhneme z olihní vnější kůži, odstraníme oči a zobáčky, olihně vykucháme, promyjeme, osusíme a pokrájíme na kroužky. Vyloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko, omyjeme a osušíme. Odkrojíme dolní konec z mrkví a oškrábeme. Očistíme celer. Připravenou zeleninu omyjeme, osušíme a pokrájíme.

  • 3

    Do pánve vložíme máslo, rozehřejeme a smažíme za občasného zamíchání 2-3 minuty mrkev a celer. Přidáme cukr, ocet, špetku soli, několik lžic vody a na středním plameni vše dusíme pod pokličkou 15-20 minut.

  • 4

    Vmícháme do těstíčka sníh vyšlehaný z bílku a vhodíme pokrájené olihně a ocásky garnátů a vařečkou promícháme. Ocásky garnátů a kroužky z olihní po jednom vytahujeme, necháme okapat a po várkách je smažíme ve velké pánvi na dostatečném množství rozehřátého, ale nikoli vařícího oleje. Osmažené kusy pokládáme na savý kuchyňský papír a mírně je osolíme. Podáváme horké s mrkví a celerem v sladkokyselé omáčce.

Komentáře k receptu