Olihně a garnáti v těstíčku
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Sůl
- 20 g Cukr krupice
- 200 g Garnát obecný
- 100 g Celer řapíkatý
- 400 g Olihně
- 300 ml Víno bílé
- 50 ml Olej stolní
- 50 ml Ocet vinný
- 100 ml Olej arašídový (podzemnicový)
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 808 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 219 g
- Sodík 2333 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 410.3 mg
- Draslík 472.4 mg
- Vláknina 7677.5 mg
- Vitamín A 7677.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.5 mg
- Vitamín E 5.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme těstíčko. Prosijeme do mísy mouku, ve středu uděláme důlek, přidáme žloutek, špetku soli, olej a trochu bílého vína. Vymícháme za současného přilévání bílého vína hladké těstíčko a necháme hodinu odpočívat.
-
2
Očistíme olihně, pokrájíme chapadélka, stáhneme z olihní vnější kůži, odstraníme oči a zobáčky, olihně vykucháme, promyjeme, osusíme a pokrájíme na kroužky. Vyloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko, omyjeme a osušíme. Odkrojíme dolní konec z mrkví a oškrábeme. Očistíme celer. Připravenou zeleninu omyjeme, osušíme a pokrájíme.
-
3
Do pánve vložíme máslo, rozehřejeme a smažíme za občasného zamíchání 2-3 minuty mrkev a celer. Přidáme cukr, ocet, špetku soli, několik lžic vody a na středním plameni vše dusíme pod pokličkou 15-20 minut.
-
4
Vmícháme do těstíčka sníh vyšlehaný z bílku a vhodíme pokrájené olihně a ocásky garnátů a vařečkou promícháme. Ocásky garnátů a kroužky z olihní po jednom vytahujeme, necháme okapat a po várkách je smažíme ve velké pánvi na dostatečném množství rozehřátého, ale nikoli vařícího oleje. Osmažené kusy pokládáme na savý kuchyňský papír a mírně je osolíme. Podáváme horké s mrkví a celerem v sladkokyselé omáčce.