Garnát s rýží

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Rýže Basmati
  • 300 g Rajčata
  • 60 g Celer řapíkatý
  • 60 g Petržel - nať
  • 30 g Sýr Parmezán
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 4 ks Cibule
  • 1 l Vývar rybí
  • 1 dl Víno Marsala
  • 1 dl Víno bílé
  • 2 kg Garnát obecný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1124 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 4492 mg
  • Bílkoviny 151 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 1059.1 mg
  • Draslík 1627.3 mg
  • Vláknina 9102.5 mg
  • Vitamín A 9102.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.2 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme garnáty, vhodíme do hrnce, zalijeme osolenou vařící vodou, přidáme oloupané a na poloviny překrojené cibulky a celer. Necháme několik minut povařit, vyjmeme a vodu uschováme. Oloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko a dáme stranou.

  • 2

    V hmoždíři utlučeme hlavy garnátů. V pánvi rozehřejeme máslo, osmažíme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme spařená a oloupaná rajčata. Za 2 minuty přidáme v hmoždíři rozetřené garnáty. Vše 5 minut podusíme, přilijeme rybí vývar a půl hodiny povaříme. V pánvi rozehřejeme máslo, 2 minuty smažíme ocásky garnátů, přidáme propasírovaná rajčata, sůl a pepř.

  • 3

    Oloupeme a nasekáme zbývající cibuli a osmažíme. Přisypeme rýži a smažíme. Zalijeme bílým vínem, marsalou a přiléváme scezený vývar. Stáhneme rýži z ohně, vmícháme zbývající máslo a nastrouhaný sýr. Rýži podáváme na omáčce z garnátů, posypané nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu