Rizoto s cuketami a mušlemi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 549 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 7 g
- Sodík 583 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 538 mg
- Vláknina 5217.5 mg
- Vitamín A 5217.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mušle fasolari vhodíme na několik hodin do mísy se studenou osolenou vodou.
-
2
Omyjeme petrželku a bazalku, petrželku našekáme a lístky bazalky roztrháme.
-
3
Cukety nakrájíme na kolečka, šalotku a cibuli nasekáme každé zvlášť a česnek lehce podrtíme.
-
4
Scedíme mušle, omyjeme je, vhodíme do pánve s olejem, přidáme česnek, nasekanou petrželku, půl sklenky bílého vína a necháme mušle pod pokličkou za občasného zatřesení pánví na středním plameni otevřít.
-
5
Stáhneme pánev z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme je do mísy. Skořápky a mušle, které se neotevřely, vyhodíme.
-
6
V pánvi rozehřejeme 20 g másla a osmažíme na něm cibuli. Přisypeme rýži, za občasného zamíchání ji 1-2 minuty smažíme, přilijeme zbývající bílé víno a necháme ho na prudkém plameni vyvařit. Pak postupně přiléváme za občasného zamíchání vařící rybí vývar a vaříme rýži na středním plameni 15-18 minut.
-
7
Mezitím v jiné pánvi rozehřejeme 20 g másla a osmažíme na něm šalotku. Přidáme na kolečka pokrájené cukety a smažíme je 2-3 minuty. Osolíme je a opepříme čerstvě mletým pepřem a na středním plameni vše 2-3 minuty podusíme.
-
8
Jednu minutu před koncem vaření rýže do ní přidáme cukety a vyloupané mušle.
-
9
Stáhneme měkké rizoto al dente z ohně, vmícháme do něho na kousky pokrájené zbývající máslo, necháme ho chvíli dojít pod pokličkou a horké ho podáváme posypané na kousky roztrhanou bazalkou.