Rýžový salát se slávkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 730 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 28 g
- Sodík 1320 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 78 g
- Cholesterol 70 mg
- Draslík 1186.2 mg
- Vláknina 8642.5 mg
- Vitamín A 8642.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 100.3 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme česnek a podrtíme. Omyjeme petrželku a jemně nasekáme. Nasekáme papričku. Odrhneme slávky a dobře omyjeme. Scedíme, vhodíme do pánve, přilijeme bílé víno, přidáme česnek, nasekanou petrželku, olej a necháme pod pokličkou na středním plameni za občasného zatřesení pánví otevřít.
-
2
Pánev stáhneme z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme do mísy. Vyhodíme skořápky a slávky, které se neotevřely. Scedíme tekutinu, uschováme. Očistíme papriku a pokrájíme na kostičky. Rýži vaříme asi 15 minut.
-
3
V misce smícháme citronovou šťávu se solí, nasekanou papričkou a zbývajícím olejem. Rozšleháme. Přidáme 2 lžíce tekutiny z vaření slávek a vše rozšleháme. Přidáme vyloupané měkkýše, kostičky papriky a černé olivy, vše přelijeme polovinou připravené zálivky z oleje a citronové šťávy
-
4
Ryži scedíme al dente a zalijeme zbývající zálivkou. Promícháme se směsí vyloupaných měkkýšů a papriky. Posypeme nasekanou petrželkou a hotový salát podáváme ozdobený klínky citronu.